Ontdek Koffie Opnieuw

Waarom is een goede bonenmolen zo belangrijk?

Ten eerste, omdat je bij ons niet standaard gemalen koffie kan kopen! De reden waarom lees je hier.


Maar de maalgraad (hoe grof of fijn koffie gemalen wordt) is echt héél belangrijk. Een barista zal elke ochtend, of telkens er een nieuw soort bonen gebruikt wordt, de maalgraad afstellen van zijn bonenmolen(s). De maalgraad bepaalt namelijk de doorlooptijd van een espressomachine, en er is een ideale afstelling nodig.

 

Is de doorlooptijd te kort, dan krijg je onderextractie en een zure smaak. Duurt het te lang, dan krijg je een bittere smaak door overextractie.

 

Maar niet enkel barista’s spelen hiermee, bij een Hario V60 filter-opstelling is er bijna geen weerstand door het ontwerp van de dripper met het grote gat, enkel een beetje van het filterpapier. Dus wil je de doorlooptijd beïnvloeden, dan zal je grover of fijner moeten malen. Hiermee heb je dus zelf een grote impact op de uiteindelijke smaak.

 

Het verschil tussen een handmatige of elektrische molen is duidelijk, maar waar komen de prijsverschillen verder vandaan? Los van extra mogelijkheden (auto-dosering, zero-retention, etc) is een belangrijk verschil tussen goedkope en dure opties de consistentie van het resultaat.

 

Veel ultrafijne deeltjes kunnen de (porta)filter verstoppen of het water te lang blokkeren, terwijl grotere brokken (de zogenaamde ‘boulders’) dan weer zorgen voor onderextractie (zure smaak). Idealiter worden alle koffie-deeltjes even lang blootgesteld aan contact met water, zonder de zure en bittere effecten die onvermijdelijk zijn met onder- en over-extractie ten gevolge van inconsistente maling.

 

Klik hier voor ons assortiment bonenmolens, of contacteer ons voor jouw persoonlijk advies.

Ontdek Koffie Opnieuw
Dany Meeuwissen 18 juni 2023
Deel deze post
Labels
Archiveren
Hoe brand je met een Stronghold
Tips & tricks voor de beste resultaten met de slimste roaster ter wereld